top of page

Zlati sponzorji

Klub borilnih veščin Sevnica

DSCF1206.jpg
BZS.jpg
Kyokushinkai državno prvenstvo v fullcontact karateju, Sevnica 27.10.2018
KARATE ima v Sevnici bogato tradicijo in uspešno prepoznavnost. 

Še posebej je imel sevniški karate vodilno vlogo v slovenskem prostoru, ko so naši športniki in športnice takratnega Karate kluba HYPO Sevnica dosegali vrhunske rezultate tudi na najvišjih nivojih tekmovanj kot so mednarodni Grand prix turnirji ter evropska in svetovna prvenstva. Poseben pomen dajemo predvsem razvoju mladih karateistov, za katere smo strokovno delo v našem klubu zastavili zelo ambiciozno. Smo športni klub, ki tekmuje tudi izven meja Slovenije, zato za vključevanje v naše vrste prevladuje zanimanje predvsem, mlajših bodočih športnikov.
Klub borilnih veščin Sevnica deluje v javnem interesu na področju športa, na kar nakazuje tudi njegova osnovna usmerjena dejavnost. Dejavnost kluba približati širši množici ljudi, od otrok do starejših občanov. V našem klubu v katerem poleg karateja deluje še sekcija za kickboxing in boks, v zadnjih letih vse večji poudarek dajemo aktivnejšemu načinu preživljanja prostega časa tudi tistim občanom, ki se ne ukvarjajo aktivno s športom in se ne vključujejo v športna društva.

Ko se je ena zgodba počasi bližala svojemu zaključku, že se je začela druga .... iz Karate kluba Hypo Sevnica se je delovanje preselilo in danes uspešno nadaljuje v Klubu borilnih veščin Sevnica pod vodstvom visoko izobraženega in strokovno usposobljenega kadra z bogatimi tekmovalnimi in trenerskimi izkušnjami.
                KARATE

 

KARATE izvira iz Okinawe, in sicer od leta 1600 naprej. Razvil se je iz prevzetih kitajskih borilnih veščin in bil izpopolnjen v smislu sredstva za samoobrambo, kajti v tistem času so bila orožja na otoku prepovedana. Prvotno se je imenoval TE, kar pomeni roka. Kasneje so mojstri prilagodili ime v KARATE (prazna roka) ali TOTE (kitajska roka) odvisno od znaka, ki se uporablja v njihovi pisavi. Ob koncu 19. stoletja je Gichin Funakoshi treniral različne karate mojstre in razvil svoj sistem, ki ga je poimenoval Shotokan. Kasneje je svoj stil razširil na osrednji otok, in potem tudi na zahod. Shotokan je danes najverjetneje najbolj razširjen karate stil.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drugi karate stili, ki se trenirajo po svetu so še kempo, goju-ryu, kyokushin, isshin-ryu, shito-ryu, shorinji kernpo, shorin-ryu, urechi-ryu, wado-ryu, washin-ryu. Vsi ti stili vključujejo nožne udarce, udarce s pestjo, bloke. Eni poudarjajo linearno, drugi pa krožno gibanje. Vsak stil, kata, kumite imajo pomembno vlogo pri treniranju karateja. Najbolj efikasen stil pa je nedvomno Kyokusin karate, ki ga je ustanovil legendarni sedaj že pokojni Masutatsu Oyama (1923 - 1994). V Klubu borilnih veščin Sevnica, že več kot štiri desetletja primarno poučujemo Budokai oz.  Kyokushin Budo Kai kontaktni karate (kumite) in sekundarno poučujemo še Shotokan in Kyokushinkai kate.
               KICKBOXING

 

V KICKBOXINGu je poudarek na boksarski tehniki, kar ga naredi učinkovitega tudi v omejenem prostoru (ringu). Nožna tehnika je kopirana iz kontaktnega karateja in taekwondoja. Iz naštetih borilnih veščin se uporablja tisto, kar je najbolj učinkovito. Pravila so podobna naštetim borilnim veščinam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oprema za roke so, kot pri boksu, rokavice za kickboxing 10 oz, na nogah pa oblazinjeni ščitniki za stopala in piščal ter ščitnik za zobe in genitalije. Kickboxing je kontaktna borilna veščina, kar pomeni, da je cilj zadeti in ne nakazati udarec. Posledice treningov so dobra pripravljenost posameznika, lepše oblikovano telo in sposobnost učinkovite samoobrambe. Kickboxing je borilni šport primeren za vsakogar. Deli se v več športnih disciplin. Kickboxing je kot smo že pojasnili usklajena zmes boksa in nožnih tehnik prevzetih iz drugih veščin (karate, taekwondo, itd.). Izvira iz ZDA in je med najmlajšimi borilnimi veščinami (70 leta). Danes je med najpopularnejšimi borilnimi športi in se po načinu tekmovanja in treninga deli na point fighthing , light contact, kick light, full contact, low kick in K-1 rules.  Vsakdo si lahko izbere disciplino, ki se mu zdi najprimernejša. Posebno mesto v različicah kickboxinga pa si zaradi svoje atraktivnosti in učinkovitosti zaslužita low kick in K-1. Pravila turnirjev K-1 dovoljujejo možnost borbe med različnimi stili (karate, tae kwon do, savate, muay thai, boks…) in zato v današnjem času dvigujejo raven adrenalina tako ekspertom kot nepoznavalcem borilnih veščin.

kbv sevnica-logo-modri-maj-2016.JPG
             ROKOBORBA in MMA

 

ROKOBORBA je eden najstarejših športov na svetu, saj naj bi njeni začetki segali že v čas 3000 let pred našim štetjem, v središče športov pa so stopile z antičnimi olimpijskimi igrami, ki so se začele leta 776 pred našim štetjem. Današnji grško-rimski slog rokoborbe izhaja iz grškega in rimskega načina borbe, kjer lahko nasprotnika uporabljata le roke in zgornji del telesa za napad in prijem. Pri prostem slogu, ki se je uvrstil na olimpijske igre leta 1904, pa rokoborci uporabljajo še noge za odrivanje, dviganje in spotikanje ter lahko držijo nasprotnika nad in pod pasom. Rokoborba je na rednem programu letnih Olimpijskih iger. Zaradi globalnih sprememb v današnji družbi, so borilni športi zaradi svoje specifike zelo dobrodošli, da postanejo del posameznika. Rokoborba kot borilni šport je idealna za učenje otrok zato, ker ne vsebuje elementov udarcev, zlomov, vzvodov… Sestavljena je iz elementov, kateri so otrokom prirojeni in so nekje globoko v podzavesti – naravne oblike gibanj. Temeljna gibanja so tiste vrste telesnih gibanj, katere lahko sestavimo v ustrezno zaporedje ali pa spremenimo situacijo in že  nastane rokoborska  tehnika.  Rokoborba je zelo specifičen šport, ker vsebuje veliko naravnih oblik gibanj, akrobatike in atletike, skratka vsebine, ki so osnova za nadaljnji gibalni razvoj  otroka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MMA je kratica za Mixed Martial Arts in se večinoma uporablja za različna tekmovanja, oz. načina borbe, kjer se kombinira borilne tehnike tako 'strikerske' (udarjaške) kot tudi 'grablerske' (grabilne) narave. Če poenostavimo – tolčejo se z rokami, nogami, se mečejo in valjajo po tleh). Če pogledamo zgodovino, to v bistvu ni nič novega, taka tekmovanja so imeli že stari Grki. Ampak kljub temu je bila javnost večinoma navajena borilnih tekmovanj, ki so bile omejene ali na udarjanje in brcanje (boks, karate, kickboks ...) ali pa na metanje, valjanje po tleh, davljenje (različne vrste rokoborbe, judo). 
KBV_Sevnica-2016-40_let.JPG
bottom of page