Zlati sponzorji

K A R A T E - Olimpijski šport

OKS-Znak_Slovenija-SI-RGB_Slovenija-OKS-
KZS_logotip.jpg
ZKOS.jpg
KKZS-web1.png

KARATE v Sevnici

že od leta 1976

Budokai - Sankukai - Shorin ryu - Shotokan - Kyokushinkai

KYOKUSHIN BUDOKAI

This is KARATE, the way of Masutatsu OYAMA

BZS.jpg
ZKOS.jpg
1976 - 1985 
17. marca 1976 je pod okriljem sevniškega Partizana začela delovati nova sekcija - borilna  veščina karate. Njen ustanovitelj in prvi trener je bil Tomaž Jelenc iz Rimskih Toplic, kateremu je takrat pri registraciji na Občini Sevnica pomagal prijatelj in sovaščan, karateist  Vlado Paradižnik. Prve mojstrovine so se tečajniki začeli učiti pod okriljem Budokai zveze iz Zagreba, pod takratnim vodstvom dr. Emina Topića. Tomaža Jelenca je po šestih mesecih zamenjal trener Janez-Jani Krivec, mojster karateja iz Zidanega mosta, ki je imel tudi nekaj izkušenj s tekmovalnega področja. V Sevnici se je še naprej treniral Budokai karate vse do konca leta 1977. Neposredno smo bili pod okriljem takratnega mojstra Budokai karateja Vlada Paradižnik. Pod njegovim strokovnim vodstvom so sevniški karateisti trenirali Sankukai karate do leta 1980. Septembra 1980 se je Janezu Krivcu priključil in občasno pomagal pri vodenju treningov Jože Sečen, mojster Budokai karateja. Dne 5. septembra 1985 je Krivca na trenerskem mestu zamenjal Jože Sečen, takratni mojster karateja 1. DAN Budokai. Zaradi drugega stila šole modernega karateja so začeli s prenovljenimi koncepti treningov. Že v relativno kratkem času so njegovo delo in prizadevanja obrodila prve uspehe z najmlajšimi.
 
1986
Leta 1986 se je sekciji priključil Franc Kotar (*1953 - +2012), mojster karateja 3. DAN Shorin ryu, ki je imel s svojimi bogatimi tekmovalnimi izkušnjami velik vpliv pri kasnejših uspehih sekcije. Prevzel je vlogo vodje sekcije in glavnega trenerja. V začetku oktobra 1986 pa se je sekciji karateja priključil še Jurij Orač iz Hrastnika, ki se je takrat zaposlil na sevniški davčni inšpekciji. Jurij Orač je že prej pred prihodom v Sevnico treniral Budokai karate pri Francu Kotarju v Društvu za borilne veščine Ljubljana (kasneje se preimenuje v Karate klub Ljubljana) in sicer v letih od 1974 - 1978, ko je obiskoval srednjo šolo za miličnike kadete v Tacnu. Z njegovim prihodom se je med karateisti v Sevnici pojavila svežina, želja po tekmovanju in potreba po načrtnem delu z mladimi. Ob njegovem velikem poznavanju borilnih veščin boksa (1972 - 1974 TVD Partizan Hrastnik), jiu-jitsa in juda (1974 - 1978 v ŠMK v Tacnu) in Budokai karateja, je ob vodji sekcije Francu Kotarju prevzel delo trenerja mladih in funkcijo sekretarja sekcije. Prihod slednjih trenerjev je za sevniški karate pomenil veliko prelomnico s stališča organiziranosti, treniranja in udeležbe na tekmovanjih tudi izven meja Slovenije. Predvsem dobro delo z mladimi, ki ga je prevzel Jurij Orač, je kar dokaj hitro obrodilo z dobrimi rezultati. Takrat je nastopilo obdobje ko so v klubu pričeli z aktivnim treniranjem tudi številni člani iz sosednjih občin. V sevniškem Partizanu so prve korake v beli kimoni pričeli Sevničani, pridružili pa so se jim tudi posamezni člani iz sosednjih občin, ki so kasneje nekateri izmed njih postali uspešni tekmovalci in mojstri karateja. Trener Jurij Orač pa je poleg vodenja treningov karateja v sevniškem TVD Partizanu, nekaj časa uspešno nastopal še za trboveljski karate klub. Tam je dopolnjeval predvsem člansko ekipo v borbah, kasneje pa še uspešno nastopal za domači KK Sevnica na kvalifikacijskih regijskih prvenstvih. Bil je redni finalist državnega (takrat republiškega) prvenstva v karateju. Istočasno pa je takrat v Sevnici pričel delovati in poučevati karate še mojster Shotokan karateja Rajko Bončina iz Trbovelj. Deloval je samostojno in poučeval mlade naraščajnike v osnovnih šolah v Sevnici in Boštanju.
 
1987
Rajko Bončina se je novembra 1987 na posebno željo sekretarja sekcije Jurija Orača priključil karate sekciji sevniškega Partizana, kjer so skupaj nadaljevali poučevanja borilnih veščin. Bončina je bil eden izmed najizkušenejših tekmovalcev in velik poznavalec Shotokan karateja. Njegovo delo in pristop k treningu je veljal za takratne vadeče povsem nekaj novega. Od takrat dalje se je začel počasi uveljavljati trenerski trio Sečen-Orač-Bončina. Z Sankukai karate zvezo so Sevničani v nadaljevanju prekinili sodelovanje, še naprej pa so ostali zvesti Budokai karateju, predvsem izpopolnjevanju v kumite - borbah. Počasi so začeli uveljavljati  tradicionalno karate šolo. S kasnejšo stalno prisotnostjo trenerjev na raznih seminarjih in strokovnih posvetovanjih doma in v tujini v letih od 1988 naprej, so svoja znanja začeli prenašati tudi na mlajše in treningi so postajali vse zanimivejši, rezultati vse obetavnejši. Hkrati pa se je povečal obisk treningov novih in starih članov.

TVD Partizan Sevnica - treningi sevniškega karateja so potekali sprva v TVD Partizanu

TVD Partizan Sevnica - I. Tradicionalni karate turnir v Sevnici 8.11.1990 - kljub slabim prostorskim pogojem so turnirji v Sevnici vedno privabili večje število karateistov iz širše regije

Prvi ekipni naslov državnih prvakov v borbah

Stojijo z leve: Denis Orač, Marko Stopar, Urban Božičnik in Darijan Tabak; Spodaj: Rok Črepinšek in Besim Dautbegović 

1988
Karate sekcija se je z januarjem 1988 tudi prvič uradno registrirala pri Karate zvezi Slovenije, članice W.K.F. in registrirala svoje tekmovalce. Poslej je bil sevniški karate predvsem tekmovalno usmerjen. Strokovno delo, širitev letnega programa vadbe se je pri delu usmerjalo v koncept primarne vadbe karateja. Tega leta, natančneje 10.4.1988 smo prvič v Sevnici organizirali s pomočjo nacionalne panožne zveze tudi Regijsko karate prvenstvo za pionirje in pionirke, ki so štele kot kvalifikacije za nastop na Republiškem prvenstvu.
 
1989 - 1994
Za Francem Kotarjem je leta 1989 postal vodja sekcije Brane Ogorevc, ki je bil na čelu sevniških karateistov dobra štiri leta. Po izteku njegovega mandata pa ga je nasledil dotedanji član sekcije Miran Grubenšek, ki je kratek čas vodil znotraj sekcije jiu-jitsu in leta 1995 prestopil v takratno društvo ŠD Policist Krško, leta 1998 pa soustanovil Društvo za borilne veščine Ippon, kjer deluje še danes.
 
Mejnik: 08.11.1990
Tega dne je na pobudo Jurija Orač takrat še Karate sekcija v telovadnici TVD Partizana Sevnica organizirala I. Tradicionalni karate turnir Sevnica, ki je privabil lepo število mladih iz širše regije (glej sliko zgoraj).

Sekcija, ki se je navzven predstavljala kot karate klub, je v svojih vrstah vzgojila številne uspešne športnike in mojstre karateja. Nedvomno so svoj pečat karateju pustili prvi sevniški tekmovalci, člani Jurij Orač, Franci Pavlovič in Husein Pilić. Kmalu so jim sledili še v mlajših starostnih kategorijah Jani Ribič, Iztok Božič, Igor Božič, Iztok Busar, Smiljan Hriberšek, Andreja Auer in Silvo Koželj. Nato pa na tekmovalno sceno stopi nova mlada generacija pod taktirko glavnega trenerja Jurija Orača, ki se po športnih dosežkih dobesedno izstreli izven naših meja. Za naše največje športne dosežke so najbolj zaslužni: Marko Stopar, Denis Orač, Rok Črepinšek, Danilo Lisec, Aljoša Orač, Domen Vavtar, Sašo Vaš, Besim Dautbegović, Darijan Tabak, Žiga Žveglič, Urban Božičnik, Rok Kuzem, Dejan Uranjek, Jasmin Dautbegović, Lino Šalamon, Marja Zidarič, Miha Cvelbar, Klemen Janc, Gašper Povodnik, Gaber Vandur... Vsekakor pa so za prepoznavnost našega sevniškega karateja pripomogli tudi Tajda Košir, Tina Kolman, Iva Sečen, Gorazd Mlinarič, Tina Sečen, Nuša Levstik, Vita Krapež, Denis Suhodolčan,  Ivan Šribar, Tamara Grčar, Matej Budna, ... in še vrsta drugih odličnih športnikov in športnic.

Z leve stojijo: Trener Jurij Orač, Uroš Šinkovec, Rok Kuzem, Stojan Tomažič, Zvone Breznikar, Klemen Janc, Miha Cvelbar; Srednja vrsta: Domen Vavtar, Tjaša Žveglič, Eric Marin, Tajda Košir, Oskar Stopar; Prva vrsta: Gaber Dernač, Gregor Kranjc, Žiga Žveglič, Aljoša Orač, Jakob Revinšek

Z leve stojijo: Trener Jurij Orač, Iztok Busar, Denis Orač, Rok Črepinšek, Darijan Tabak, Zvone Breznikar; Srednja vrsta: Boris Maroh, Uroš Šinkovec, Iztok Bevc, Klemen Janc; Prva vrsta: Denis Suhodolčan, Rok Kuzem, Marijo Davidović, Tadej Mirt, Jaka Remih.

Mejnik: 07.01.1995
Člani karate sekcije so 7. januarja 1995 na letni skupščini ustanovili samostojno društvo,  Karate klub Sevnica, ki se je pri Upravni enoti Sevnica registriral kot pravna oseba 11. februarja 1995. Za novega predsednika kluba je bil izvoljen Anton Črepinšek iz Sevnice. V nadaljevanju obdobja strokovnega pristopa k športnemu treniranju karateja pa  uspeh sevniških karateistov ni bil slučajen.
 
1998 - 2001
V času od 6.-7.6.1998 smo prvi v Sloveniji v Sevnici organizirali Mednarodni Grand Prix karate turnir - SLOVENIJA OPEN, ki je v mesto Sevnica privabilo večje število domačih in tujih tekmovalcev iz različnih delov Evrope. Istega leta se je Karate klub Sevnica preimenoval v Karate klub STILLES, konec leta 1999 pa je klub podpisal prvo generalno sponzorsko pogodbo z novim sponzorjem Hypo Leasing d.o.o.  koncerna HYPO GROUP in se preimenoval v Karate klub HYPO. Klub je dobil tudi prvo svoje uradno prevozno sredstvo – kombi vozilo Citroen Jumper, s katerimi so se poslej lahko tekmovalci in vodstvo brezskrbno prevažali na tekmovanja in seminarje po vsej Evropi do Romunije na vzhodu, do Anglije na zahodu, do Sardinije na jugu, do Švedske na severu....

Mlajša tekmovalna selekcija Karate kluba Hypo Sevnica z osvojenimi medaljami na DP

Otvoritev Državnega karate prvenstva za osnovnošolce v katah in športnih borbah

Ekipni članski državni prvaki v katah; Marko Stopar, Denis Orač in Aljoša Orač več let nepremagljivi

2002 - 2010 - 2017
Leta 2002 je postal novi predsednik kluba Rajko Bončina, ki je uspešno vodil klub kar dva polna mandata do leta 2010. Uspehi so bili vidni tako na tekmovalnem kot na izobraževalnem področju, še posebej pa je bil klub uspešen pri organizaciji mednarodnih športnih prireditev, ki so se odvijali vsako leto v mesecu novembru v okviru občinskega praznika občine Sevnica, sprva kot prvi Mednarodni Grand Prix karate turnir v Sloveniji SLOVENIJA OPEN 98, na katerem je nastopilo 496 tekmovalcev iz 10 evropskih držav. Kasneje so sledili številni Grand Prix karate turnirji pod imenom HYPO POKAL, od leta 2017 pa  TANIN OPEN.  V letu 2018 smo v slovenskem prostoru uvedli povsem novo kontaktno borilno disciplino za katero menimo, da ima realne možnosti za nadaljnji razcvet tako na slovenskem prostoru kot širše. Gre za FULL KARATE COMBAT borilno disciplino karateja s polnim kontaktom, ki jo je v svojih pravilih opredelila Kyokushinkai karate zveza Slovenije pod vodstvom predsednika zveze in ustanovitelja te discipline Jurija Orač. Od 27. oktobra 2018 dalje, pa je Državno prvenstvo v kontaktnem karateju v disciplini FULL KARATE COMBAT in KUMITE K.O., sedaj na sporedu vsako leto pod okriljem Kyokushinkai karate zveze Slovenije, članice WUKF, EFKO in IBK.
Če omenimo samo nekaj najpomembnejših dosežkov:
- Sašo VAŠ, 3. mesto kumite na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Južni Afriki, Johannesburg, junij 1996;
- Denis ORAČ, 2. mesto kumite na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Južni Afriki, Johannesburg, junij 1996;
- Rok ČREPINŠEK, Denis ORAČ in Danilo LISEC, 2. mesto v katah ekipno za Slovenijo, na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Srbiji, Novi Sad, oktober 2002;
- Rok ČREPINŠEK, 3. mesto kumite na Svetovnem mladinskem pokalu na Švedskem, Eslov, junij 1999;
- Danilo LISEC, 3. mesto kumite na Svetovnem mladinskem pokalu na Švedskem, Eslov, junij 1999;
- Denis ORAČ, Rok ČREPINŠEK in Danilo LISEC, 3. mesto v katah ekipno za Slovenijo, na Svetovnem mladinskem pokalu na Švedskem, Eslov, junij 1999;
- Marko STOPAR, 2. mesto v katah na Evropskem pokalu na Madžarskem, marec 2000;
- Denis ORAČ, 2. mesto kumite na Evropskem pokalu na Madžarskem, marec 2000;
- Rok ČREPINŠEK, 3. mesto kumite na Evropskem pokalu na Madžarskem, marec 2000;
- Denis ORAČ, Marko STOPAR in Rok ČREPINŠEK, 1. mesto v katah ekipno med člani za Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v Italiji na Sardiniji, julij 2005;
- Marko STOPAR, 2. mesto v katah in 2. mesto kumite med člani na Svetovnem prvenstvu v Italiji na Sardiniji, julij 2005;
- Marja ZIDARIČ, 2. mesto v katah med mladinkami na Svetovnem karate prvenstvu v Italiji na Sardiniji, julij 2005;
- Marko STOPAR, 2. mesto kumite med člani na Evropskem prvenstvu, St. Pölten, Avstrija, idr...
14A_0251.jpg

1.Grand Prix SLOVENIJA OPEN 98 - 496 tekmovalcev, 71 klubov, 10 držav; Zadnja vrsta: Urban Božičnik, Marko Stopar, Junior Le Fevre, Danilo Lisec, Darijan Tabak, Denis Orač in Boris Maroh;

Spredaj: Iva Sečen, Nuša Levstik, Vita Krapež, Simon Lašič, Iztok Keše, Tomaž Tišler, 

Denis Orač, Marko Stopar in Rok Črepinšek, člani takratnega KK Hypo Sevnica, večkratni ekipni državni prvaki in svetovni ekipni prvaki v tradicionalnem karateju. 

polna-dvorana.JPG

Prizorišča mednarodnih Grand Prix karate turnirjev za HYPO POKAL so se odvijala v Športni dvorani Sevnica. Ob 30-letnici delovanja sevniškega karateja nam je, Karate klubu Hypo uspelo privabiti 516 tekmovalcev iz 7 držav, ki so se pomerili v katah in kumite (borbah) na 6 tatamijih za Grand Prix HYPO POKAL.

Miha Cvelbar, Denis Orač, Rok Črepinšek, Aljoša Orač, Rok Kuzem in Marko Stopar. Uspešen nastop na tekmovanju v Nemčiji v športnem karateju.

Nedvomno pa je zadnja generacija posegla po ponovni nepremagljivosti karateistov iz kraja, ki leži ob sotočju reke Mirne in Save. 
Aljoša ORAČ nedvomno sodi med tiste, ki so zapolnili praznino po odhodu prve zlate generacije s tekmovalnih prizorišč. Na zadnjem državnem mladinskem karate prvenstvu je Aljoša ORAČ osvojil naslov državnega prvaka tako v katah kot v športnih borbah. Kot zadnji izmed članov slovenske reprezentance je redno osvajal medalje na prestižnih Grand prix turnirjih in kot edini športnik v Sloveniji do sedaj v borilnih športih v enem samem letu pridobil kategorizacijo OKS mladinskega razreda v karateju in kickboxingu. Na državnem karate prvenstvu je osvojil kar dva naslova državnega prvaka, 1. mesto v katah posamezno in v športnih borbah, ter osvojil še naslov državnega prvaka v kickboxing borbah. Res izjemen uspeh! Težko bi naštevali vse odlične rezultate vseh naših dosedanjih varovancev, zato jih skrbno beležimo na naših novih prenovljenih klubskih spletnih straneh http://www.kbv-sevnica.org. Uspešnost naših posameznih športnikov (pregled osvojenih medalj) pa si jih lahko ogledate na naši zgoraj navedeni spletni strani v rubriki REZULTATI - TEKMOVALCI..
Kljub temu, da prehojena pot le ni bila vedno rožnata, smo se skušali truditi in najti najboljšo možno rešitev tako za vsakega posameznika in ekipo kot celoto. Pred nami je še veliko ciljev, vendar z vrlinami kot so vztrajnost, potrpežljivost in predanost kontaktnemu karateju in kickboxingu, smo trdno prepričani, da jih bomo dosegli. Vsi skupaj smo upravičeno ponosni, da smo s svojimi idejami  uresničili številne zamisli ne samo na športnem, temveč tudi na družabnem področju.
 
Vsi ti zavidljivi dosežki pa so plod trdega in strokovno kvalitetnega dela, z nenehnim odrekanjem prostemu času. Z borilnimi veščinami se ves čas ukvarjamo amatersko, naš duh in srce pa so v stiku z našimi varovanci vedno v zagonu profesionalizma. S ponosom lahko rečemo, da je to obdobje stkano s prelepimi spomini, spominov na osvojene vrhunske športne dosežke. Če želite takšne občutke deliti z nami pa se nam čimprej pridružite.
 
Vabimo vas, da se nam pridružite na treningih karateja v našem glavnem vadbenem centru  v spodnji telovadnici OŠ Sava Kladnika Sevnica. 
DSCF1019.jpg

Full Karate Combat tekmovalna skupina v novi klubski opremi

2018-10-27--11-59-59_168A1882.jpg

Full Karate Combat mlajši kadeti

DSCF1021.jpg

Kickboxing tekmovalna skupina v novi klubski opremi

2018-10-27--12-10-09_168A2205.jpg

Full Karate Combat člani

Full Karate Combat new logo.jpg
Full Karate Combat new logo.jpg
Full Karate Combat new logo.jpg