top of page

Zlati sponzorji

Rekreacija

ŠUS_edited.jpg
20211222_185151.JPG
SEVNIŠKI KARATLON
REKREACIJA, ZDRAVO ŽIVLJENJE, PREHRANA
V Klubu borilnih veščin Sevnica poleg poučevanja borilnih veščin FULLCONTACT KARATE, KICKBOXING, BOKS, MMA, nudimo še organizirano rekreacijo za celotno populacijo ljudi tudi za tiste malo starejše. 
 
REKREATIVNI TEKI čez drn in strn, GORSKO KOLESARJENJE, testiranje zmogljivosti posameznikov in skupin - COOPERJEV TEST, zaščiteni sevniški KARATLON - premagovanje ovir za otroke s prvinami gimnastike, atletike in elementi karateja, KARATE VRTEC in KARATE ŠOLA ABC za najmlajše, KICKBOX FIT za vitalnost in zdrav način življenja, enkrat letno organiziramo športno rekreativno prireditev - KARATE FEST, namenjeno šolski populaciji in organiziramo  vodeno vadbo - ALPSKO SMUČANJE, za tiste, ki ljubijo bele strmine.  
 
Vse to vam lahko nudimo in še več! Pridite in se prepričajte sami. Smo ekipa z večletnimi bogatimi trenerskimi in tekmovalnimi izkušnjami, smo 11 članska trenerska ekipa z več kot 45-letno tradicijo. 

Individualna vadba
Direktorjem, managerjem in vsem zainteresiranim posameznikom klub nudi tudi osebni pristop vadbe po individualnem programu. Individualna vadba bo potekala pod mentorstvom strokovno usposobljenega kadra. 
BZS.jpg
Športna unija Slovenije.jpg

Ogrevanje pred začetkom vadbe kickboxinga

Parterna borba na blazinah - grapling;

demonstrator in mentor kluba Luka Jejčič

Zunanji karate trening na 1600 m nmv

Rajko Bončina in Marko Stopar

Preizkus hoje na 2 km
Gibanje in aktivni življenjski slog sta pomembna varovalna dejavnika zdravja, vse pogosteje pa ju uporabljamo – svetujemo tudi pri zdravljenju bolezni. Vse oblike gibanja in telesne vadbe, ki se jih vzdržuje skozi daljše obdobje, pomembno izboljšajo naše zdravje. Že pol ure zmerne telesne dejavnosti močno zniža ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, rak). Izbirali bi naj tiste oblike aktivnosti, ki so nam najljubše, jih najlažje vključimo v svoj vsakodnevni ritem življenja ter hkrati ustrezajo naši telesni zmogljivosti, letom in zdravstvenemu stanju. Tako bi postalo gibanje priljubljen in nepogrešljiv del našega življenja. Preizkus hoje na 2 kilometra služi kot enostaven, široko dostopen način za ugotavljanje telesne zmogljivosti posameznika. Istočasno je ustrezno motivacijsko sredstvo za večanje in vzdrževanje telesne dejavnosti, ker lahko s ponovnim preizkusom ugotavljamo pozitivne učinke telesne vadbe na telesno zmogljivost. 
 
Kot v vseh zdravstveno-vzgojnih centrih po Sloveniji, so tudi v Sevnici v sodelovanju s CINDI SLOVENIJAZdravstvenim domom Sevnica in Klubom borilnih veščin Sevnica vsako leto organizirani »Testi hoje na 2 km«. Poleg tistih, ki so v sklopu učnih delavnic po programu CINDI SLOVENIJA in NIJZ, so v planu še najmanj trije občinski testi hoje, ki se jih lahko udeležijo tudi tisti, ki ne obiskujejo omenjenih delavnic (»Zdrav življenjski slog«, »Dejavniki tveganja«, »Zdrava prehrana«, »Šola zdravega hujšanja«, »Telesna dejavnost«).
 
Koga se lahko testira?
- vse normalno telesno dejavne odrasle osebe v starosti 20-65 let, če niso akutno bolni in nimajo bolezni, ki bi preprečevale hitro hojo in če ne jemljejo zdravil, ki spreminjajo reakcijo srca na napor;
- odrasle posameznike s prekomerno telesno težo;
- pri mlajših od 20 let in starejših od 65 let uporabnost in zanesljivost testa še nista potrjeni.

Priprava na preizkus:
- na dan preizkusa in dan prej se je potrebno izogibati težjim telesnim naporom,
- na dan preizkusa in dan prej naj ne bi pili alkohola in ne uživali poživil,
- 2-3 ure pred testom naj ne bi jedli obilnejših obrokov, ne kadili in ne pili preveč kave,
- za preizkus se je potrebno udobno, športno obleci in obuti.

Izvedba:
- pred testom izvajalci testa svetujejo vaje za ogrevanje,
- hodi se 2 km, hitro in odločno, roke naj se gibljejo skladno s hojo,
- udeleženci uporabljajo svoj običajen način hoje, tekmovalna hoja in tek nista dovoljena
- ritem hoje naj bo ves čas enak.

Po opravljenem testu udeleženci prejmejo izračun telesne zmogljivosti in priporočila o primerni telesni aktivnosti. Poleg rezultatov testa (čas hoje in pulz ob koncu hoje) se po opravljenem testu za omenjeni izračun upošteva tudi starost, spol in telesna teža. Z udeležitvijo na testu in seveda z upoštevanjem tega, kar se glede na rezultat svetuje, se bistveno prispeva k posameznikovemu zdravju in izboljšanju telesne zmogljivosti. Zaželeno je tudi, da se po nekaj mesecih do pol leta vadbe test ponovi in potrdi napredek. Šele takrat se vidi pravi smisel testiranj.
 
Rekreacija
Rekreacijo sestavljajo aerobika in gimnastika, prilagojena starostni skupini, vaje z gimnastično žogo, gimnastičnimi trakovi, lahkimi utežmi in izbrane vaje iz joge.
Vadbo izvajamo po načelih ‘zdravega gibanja’. Sestavljajo je iz:
- ogrevalnega dela – stretching, žoge, razgibavanje
- glavnega dela - Aerobika oziroma ‘kurjenje maščob’, statične vaje za pravilno držo in moč pri odraslih ter vaje spretnosti in motorične inteligence za najmlajše
- zaključnega dela - joga, dihanje, sproščanje in ohlajanje

 
Kdaj se rekreiramo?
Vadbe potekajo od ponedeljka do petka med 18.00 in 21.00. Termini bodo prilagojeni potrebam udeležencev. Vadba je odvisna od števila skupin in zasedenosti prostora, zato pred prvim obiskom pokličite na 040 98 62 62 oziroma spremljajte novice na naših spletnih straneh ali na družabnem omrežju Facebook z vpisom iskanja osebe:
Klub borilnih veščin Sevnica.

Kdo skrbi za strokovno vodstvo?
Rekreacija bo potekala pod mentorstvom strokovno usposobljenih inštruktorjev in trenerjev Kuba borilnih veščin Sevnica
 
Visit Sevnica

Rekreativni Selmar tek okoli mariborskega otoka, katerega se je večkrat udeležil tudi naš glavni

trener kluba Jurij Orač (na levi v modri majici)

Ogrevanje z gibalnimi vajami pred startom

Hoja na 2 km po makadamskem nasipu

Gibanje
Kaj vse je gibanje 
To je kakršno koli gibanje telesa, katerega rezultat je poraba energije (izgorevanje kalorij). Gibanje ni le šport. Hitra hoja, igranje, pospravljanje, ples ali hoja po stopnicah, vse to je gibanje za zdravje. Gibalna/športna dejavnost za zdravje pa obsega rekreativni vidik športa, ki ga gojimo tudi v našem Klubu borilnih veščin Sevnica.

Koristi telesne dejavnosti
Telesna dejavnost ugodno vpliva na zdravje, prispeva k boljši kakovosti življenja tako v telesnem kot v psihosocialnem pogledu. Že 30 minut zmerne telesne dejavnosti dnevno, kot je na primer hitra hoja, koristi zdravju odraslega človeka.
Koristi redne telesne dejavnosti so:
- zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt; 
- zmanjšuje tveganje za smrt zaradi srčne bolezni ali kapi; 
- zmanjšuje tveganje za razvoj srčne bolezni ali raka debelega črevesa; 
- zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tipa II; 
- pomaga preprečevati/zniževati zvišan krvni tlak; 
- pri ženskah pomaga preprečevati osteoporozo in zmanjševati tveganje za zlom kolka; 
- zmanjšuje tveganje za razvoj bolečin v ledvenem predelu hrbtenice; 
- spodbuja duševno blaginjo, zmanjšuje stres, občutja strahu, depresije in osamljenosti; 
- pomaga preprečevati ali nadzirati tvegano vedenje, kot so na primer zauživanje tobaka, alkohola in preostalih psihoaktivnih snovi, nezdrava prehrana ali nasilje pri otrocih in mladostnikih; 
- pomaga nadzirati telesno težo in zmanjševati tveganje debelosti za 50 % v primerjavi z ljudmi s sedečim načinom življenja; 
- pomaga zgraditi in ohraniti zdrave kosti, mišice, sklepe in poveča energijo ljudem s kroničnimi boleznimi; 
- vpliva na boljše ravnotežje, moč, koordinacijo, večjo gibčnost in vztrajnost; 
- ljudem lahko pomaga premagovati bolečine, kot na primer bolečine v hrbtu ali v kolenih.
Povečana telesna dejavnost lahko pozitivno vpliva na kakovost spanca, ki predstavlja bistveni del dobrega zdravja in splošne kakovosti življenja.

Aktiven življenjski slog
Priporočljivo je, da si prizadevamo osvojiti aktiven življenjski slog. To pomeni, da smo večino dni v tednu (pet dni ali več) dnevno telesno dejavni vsaj 30 minut bodisi v prostem času, v službi in na poti v službo ali iz službe ali pri domačih opravilih. Telesna dejavnost naj bo zmerna ali intenzivna (srčni utrip se dvigne, postane nam toplo, smo zadihani), načrtovana ali nenačrtovana. Pomembno je, da je redna in da postane del vsakdanjega življenja. Ni nam treba biti zmerno do intenzivno telesno dejavni 30 minut skupaj. Seštevamo vse, kar smo opravili čez dan. Priporočljivo pa je, da smo telesno dejavni vsaj od 10 do 15 minut skupaj. 

Koristna vadba - tek v kombinaciji z vožnjo otroka

Rekreativno alpsko smučanje nad 2000 m nmv

Preizkus hoje na 2 km - izvajalci medicinsko osebje ZD Sevnica s člani KBV Sevnica

Z znanjem nad mite o gibanju
Pri nas še vedno gojimo vrsto »mitov« v zvezi s telesno dejavnostjo. Oglejmo si nekatere:
- Telesna dejavnost preveč stane. Ne drži: gibljemo se lahko, ne da bi se vpisali v klub, si kupili posebno opremo ali pripomočke. 
- Zelo sem zaposlen/a in nimam časa za gibanje. Ne drži: gibanje lahko vključite med vsakdanja opravila, ki jih morate tako ali tako opraviti, kot npr. pot na delo in z dela, hoja po stopnicah, pospravljanje. 
- Otroci so že po naravi polni energije. Nikoli niso pri miru. Zakaj bi zapravljali čas in energijo, da bi jih učili o telesni dejavnosti, če so že sami po sebi tako dejavni. Ne drži: tudi otroci se dandanes premalo gibljejo, zato bi morali starši in vzgojitelji več časa posvetiti vzgoji za aktiven življenjski slog. 
- Telesna dejavnost je za tiste v »najboljših letih«. Ne drži: gibati se je treba v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do smrti.
Kaj lahko storimo
Začnimo se gibati že danes. Tu je nekaj možnosti za telesno dejavnost:
- Če je le mogoče, pojdite v službo in iz službe peš ali pa izstopite iz mestnega avtobusa postajo ali dve prej. 
- Zavestno hodite hitro in strumno. 
- Namesto z dvigalom, pojdite po stopnicah. 
- Vožnja s kolesom je mnogo bolj prijetna, koristna in manj stresna kot vožnja z avtomobilom po mestnih ulicah v prometnih konicah. Ni nujno, da za kolesarjenje oblečemo tekmovalni dres in posebne copate. V vsakdanjih oblekah kar gre. 
- Večina večjih prodajaln je pripravljenih pripeljati nakupljeno blago domov. Zato po nakupih ni več treba z avtomobilom, ampak se odpravite peš ali s kolesom. 
- Namesto popoldanskega počitka na kavču po napornem delovnem dnevu si privoščite hiter sprehod po bližnjem parku. 
- Morda pa radi plešete? Ples doma, v plesni šoli, na zabavi – tudi to je telesna dejavnost.
- Spremljajte, koliko časa porabite za telesno dejavnost. Presenečeni boste, kako hitro boste zbrali 30 minut.
DSCF1061.jpg

Karate ABC koristna in zabavna vadba

DSCF1024.jpg

Rekreativni Kickbox Fit za dekleta in fante

DSCF1106.jpg

Predstavitev karateja - vključitev otrok v vadbo

Kako lahko podjetja/zavodi podpirajo telesno dejavnost zaposlenih?
Informiranje, ozaveščanje o koristih telesne dejavnosti za zdravje. 
Uvajanje konkretnih sprememb v okolju, ki podpirajo telesno dejavnost zaposlenih. 
Uvajanje »minute za zdravje« vsako uro oziroma »rekreativnega« odmora po nekaj urah dela. 
Organizacija kratkih srečanj za izmenjavo izkušenj in predlogov. 
Podjetje naj postane prijazno do kolesarjev in pešcev (merila). 
Določitev dneva v letu, ko pridejo vsi s kolesom na delo (vsaj tisti, ki se ne vozijo iz bolj oddaljenih krajev). 
Ureditev primernih parkirnih prostorov za kolesa oziroma kolesarnice. 
Nakup nekaj službenih koles za tiste, ki imajo sestanke na različnih lokacijah (namesto službenega avta in šoferja). 
Organizacija ugodnega nakupa koles in opreme. 
Sodelovanje s serviserjem koles – delavnica o vzdrževanju in drobnih popravilih koles. 
Zagotavljanje usmerjenih zdravstvenih pregledov in ukrepanje na podlagi njihovih rezultatov.
Delodajalcem v razmislek: 
Nagradite zaposlene, ki pešačijo/kolesarijo na delo vsak dan, tako da dobijo pravico do dveh minut letnega dopusta na dan (dve minuti na dan znese 10 ur letno – ali en dodaten dan dopusta). 
Uredite parkirišča tako, da bodo imeli pešci prednost ali da bodo bolj prijazna do pešcev.

Za dodatne informacije pokličite na tel.štev.: 040 98 62 62 ali nam enostavno pišite na e-naslov: 
kbv.sevnica@gmail.com


 
bottom of page