top of page

Zlati sponzorji

WAKO KICKBOXING - Olimpijski šport

ioc_flag.gif
KBZS_edited.jpg

Zgodovina kickboxinga 
Začetki kickboxinga so nastali v zgodnjih sedemdesetih letih v ZDA. Najprej so se tekmovalci poskusili v disciplini full contact karateju. Kickboxing je kmalu zatem prešel v Evropo in na območje nekdanje Jugoslavije. Kasneje so se razvile še druge discipline kot so light contact, low kick in thai boxing, v zadnjem času pa še vse bolj popularna in razširjena disciplina K-1. Najštevilčnejša po številu članic in najbolje organizirana kickboxing organizacija na svetu je nedvomno W.A.K.O. mednarodna kickboxing organizacija, v katero je včlanjena tudi naša Kickboxing  zveza Slovenije.

 

KICKBOXING 
V kickboxingu je poudarek na boksarski tehniki, kar ga naredi učinkovitega tudi v omejenem prostoru (ringu). Nožna tehnika je kopirana iz
kontaktnega karateja in taekwondoja. Iz naštetih borilnih veščin se uporablja tisto, kar je najbolj učinkovito. Pravila so podobna naštetim borilnim veščinam. Oprema za roke so, kot pri boksu, rokavice za kickboxing 10 oz, na nogah pa oblazinjeni ščitniki za stopala in piščal ter ščitnik za zobe in genitalije. Kickboxing je kontaktna borilna veščina, kar pomeni, da je cilj zadeti in ne nakazati udarec. Posledice treningov so dobra pripravljenost posameznika, lepše oblikovano telo in sposobnost učinkovite samoobrambe. Kickboxing je borilni šport primeren za vsakogar. Deli se v več športnih disciplin in sicer point fighthing, light contact, kick light, full contact, low kick, K-1 rules in glasbene kate (musical forms). Vsakdo si lahko izbere disciplino, ki se mu zdi najprimernejša. Kickboxing je kot smo že pojasnili usklajena zmes boksa in nožnih tehnik prevzetih iz drugih veščin (karate, taekwondo, itd.). Izvira iz ZDA in je med najmlajšimi borilnimi veščinami (70 leta). Danes je med najpopularnejšimi borilnimi športi in se po načinu tekmovanja in treninga deli na point fighthing , light contact, kick light in full contact. Posebno mesto v različicah kickboxinga pa si zaradi svoje atraktivnosti in učinkovitosti zaslužita low kick in K-1. Pravila turnirjev K-1 dovoljujejo možnost borbe med različnimi stili (karate, tae kwon do, savate, muay thai, boks…) in zato v današnjem času dvigujejo raven adrenalina tako ekspertom kot nepoznavalcem borilnih veščin. Vsakoletni finalni turnir v Tokyu si ogleda v živo čez 50.000 ljudi, kar zgovorno priča o vse večji popularnosti K-1. Prvi zmagovalec svetovnega prvenstva v K-1 pa je v Tokyu 1993 postal sedaj še vedno legenda in najuspešnejši hrvaški tekmovalec vseh časov v kontaktnih borilnih veščinah Branko Cikatić. Kickboxing je moderna borilna veščina. Je kombinacija ročnih tehnik zahodnega boksa in nožnih udarcev azijskih borilnih veščin. Primarno je kickboxing šport, ki se izvaja v ringu. Lahko pa se ta borilna veščina uporablja tudi za samoobrambo. Kickboxing NE dovoljuje nadaljevanja borbe, potem, ko eden od nasprotnikov obleži na tleh. Prakticira se lahko v milejši obliki t.i. fitnes ali v bolj grobi obliki kickboksa na dotik. Pri full contact kickboxingu so borci oblečeni v posebne hlače za kickboxing, nosijo boksarske rokavice, unikatno obutev za tovrstne športe in ščitnik za zobe. Vsi borci ki še niso dopolnili 18 let pa morajo nositi zaščitno čelado. Kickboxing velikokrat mešamo s tajskim boksom (muay thai). Športa sta si podobna, ampak pri tajskem boksu so dovoljeni udarci pod pasom in tudi zelo nevarni udarci s komolci in koleni. Zgodovina kickboxinga ni znana, saj je nastal iz različnih stilov bojevanja. Pionirji so bili zagotovo Azijci, ko so se za svoj obstoj morali boriti že od samega začetka visokih civilizacij. V Klubu borilnih veščin Sevnica poučujemo naslednje discipline kickboxinga:

BZS.jpg
IMG_20190616_134236_8 (1).jpg

Tadej Božič 2. mesto na WAKO Svetovnem kickboxing pokalu, Rimini, Italija 2019

Image00010.jpg

Ekipa KBV Sevnica od leve: trenerka Marja Zidarič, Maruša Crnić, trener Mitja Čokl, Jasmina Očko, Sašo Pleteršič, Tisa Šantej, Zlatko Pučko, Klara Kocjan, Tia Šantej, Žan Hižman, Tereza Alja Kožar in trener Jurij Orač

Image00036.jpg

DP Light contact - Tia Šantej, KBV Sevnica (desno) 

Image00090.jpg

Žan Hižman, KBV Sevnica (levo) vs Marjan Bolhar, KBV Domžale (desno)

Člani disciplina Kick Light 

Image00102.jpg

Grand prix Slovenija open, Zagorje ob Savi

finalna borba Kick light člani: Sašo Vukadinović vs Robert Simič Krivec, oba člana KBV Sevnica

Image00105.jpg

Grand prix Slovenija open 2013, Zagorje 

Kick light člani: Sašo Vukadinović 2., Robert Simič Krivec, 1.mesto, oba člana KBV Sevnica

LIGHT CONTACT (lahki kontakt) je diciplina med semi in full contactom. Gre bolj za polni kontakt, kontroliran udarec, le da ni dovoljen t.i. nokaut. Oprema je enaka kot za full contact, borba pa se odvija kontinuirano. Borba se lahko prekine le ob določenih primerih. Primerno le za mlajše, starejše kadete, kadetinje, mladince, mladinke, člane in članice. 

Disciplina Light contact je povsem varna tudi za najmlajše

Aljoša Orač (levo) - Mladinski državni prvak v disciplini Light contact

Matej Budna (levo) - Mednarodni kickboxing turnir Bihać open -  Light contact

KICK LIGHT je nova disciplina kickboxinga, kjer se izvajajo tehnike kot pri full contactu z razliko, da je dovoljeno napasti nogo z zunanje strani proti notranjosti, takoimenovani low kick (nizki udarec). Dovoljeno je udarjati tudi z golenico. Oprema je enaka kot za Low kick, tekmovalci pa nosijo kratke hlače kot pri K-1, tekmovanja pa se odvijajo na tatami odprtih boriščih. Omenjena disciplina je primerna tako za mladino kot za člane.

Teja Cesar (levo) srebrna medalja na Evropskem kickboxing pokalu v Kick lightu

Državno prvenstvo v Kick light disciplini

Klemen Skerbiš, KBV Sevnica (levo)

vs Dejan Mioč, KBV Gepard (desno)

Žan Hižman (desno v rdečih hlačkah) - DP v kickboxingu v disciplini Kick light

FULL CONTACT (polni kontakt) je disciplina, kjer se tehnike izvajajo, kot pove že samo ime, s polno močjo. Borba se odvija v boksarskem ringu, nokaut je dovoljen, udarci po nogah pa niso dovoljeni. Oprema je enaka kot za light contact. Primerno le za mladince, mladinke, članice in člane. Legende kickboksa in full kontakt karateja: Bill »Superfoot« Wallace, pa šestkratni svetovni prvak v full kontakt karateju in kickboxingu, nepremagljivi Benny »The Jet« Urquidez, Kathy Long, Don »The Dragon« Wilson, Dennis Alexio, Chuck Norris in žal daleč prezgodaj preminuli Švicar Andy Hug."

Full contact je ring disciplina, mešanica boksa in karateja

Full contact, Low kick in K-1 ring discipline terjajo zelo veliko fizične pripravljenosti borcev

Robert Pavčnik (levo v modrih hlačkah) v disciplini Low kick

LOW KICK  je ring disciplina kickboxinga, kjer se izvajajo tehnike kot pri kick lightu z razliko, da je dovoljen K.O.. V tej disciplini niso dovoljeni udarci s kolenom ali komolcem. Dovoljeno je udarjati tudi z golenico. Oprema je enaka kot za kick light, tekmovalci pa nosijo kratke hlače kot pri K-1. Omenjena disciplina je primerna tako za mladino kot za člane.
 
K-1 rules je najtrša disciplina kickboxinga. Dovoljene so tehnike polnega kontakta kot v low kicku, dovoljeno je udarjati s kolenom v noge, v telo in glavo, tudi iz skoka. Udarci s komolcem niso dovoljeni, ščitniki za goleni in noge niso dovoljeni, tekmovalci nastopajo v kratkih hlačah. Tekmovanje se odvija v bokarskem ringu. Primerno le za dobro telesno pripravljene članice in člane, starejše od 18 let. Eden najboljših K-1 borcev na svetu pa je zagotovo prvi šampijon K-1 turnirja Hrvat Branko Cikatić, ki je v finalu premagal prav tako legendarnega Ernesta Hoosta iz Nizozemske, že v prvi rundi s T.K.O. Branko Cikatić je bil kasneje tudi trener Mirku Filipović, bolj znanem kot CroCop. 
 
V zadnjem obdobju pa se v svetu vse bolj uveljavlja t.i. mešanica borilnih veščin pod promotorstvom legendarnega in svetovno priznanega mojstra Chuck Norris-a, kjer nastopajo najboljši karateisti, taekwondojci in kickboksarji vsi združeni pod okriljem svetovne World Combat League

-
bottom of page