top of page

Zlati sponzorji

AIBA BOKS - Olimpijska športna panoga

OKS-Znak_Slovenija-SI-RGB_Slovenija-OKS-
BZS.jpg
Kratka zgodovina boksa
Boks je zelo star šport, današnjo podobo pa mu je določil markiz Queenberryski v 60.letih prejšnjega stoletja. Prvi zapisi o boksu izhajajo izpred 3000 let pr.n.št. iz Egipta. Grki so šport predstavili v 7. stoletju pr.n.št. in ga kasneje prevzeli Rimljani s svojimi gladiatorskimi igrami. S padcem rimskega imperija se zapisi o boksu končajo in pojavijo ponovno v 17. stoletju v Angliji. Sprva so se lahko z njim ukvarjali le plemiči, zato se je tudi imenovala plemiška veščina, iz poznejše izpeljanke, ki pomeni plemenita veščina. Najprej boksarji še niso poznali rokavic, ampak so si samo močno obvezovali pesti, da so ublažili udarce. Po iznajdbi boksarskih rokavic se dva boksarja spopadeta v omenjenem času in pri tem uporabljata samo rokavice, s katerimi udarjata v določene dele telesa. Amaterski boks se pojavi 1880, ki je vzel osnovo iz profesionalnega boksa z željo po svoji identiteti, vidnosti in pravili.
 

Bojevanje že iz časov pred našim štetjem

Goloroko bojevanje

Prvi zametki bojevanja z zaščitnimi rokavicami

BZS.jpg
Pravila na kratko
Udarna površina je glava in trup od pasu navzgor. Udarja se samo z rokami, in sicer z udarno površino na rokavici. Vsi ostali udarci so nepravilni in se tudi sankcionirajo. Boksarji se med seboj pomerijo glede na svojo težo. To pomeni, da imamo v amaterskem boksu 11 težnostnih kategorij, v profesionalnem boksu pa 17. V amaterskem boksu traja dvoboj 4 runde po 2 ali pa 3 runde po 3 minute z vmesnimi enominutnimi intervali, ki so namenjeni za počivanje in dogovarjanje o načinu nadaljevanja borbe s trenerjem oz. sekundantom, v profesionalnem boksu pa 12 rund po 3 minute. Na svetu imamo več tako amaterskih kot profesionalnih boksarskih zvez: International Boxing Organization, World Boxing Federation, World Boxing Association, World Boxing Organization, International Boxing Federation, World Boxing Council,...
 
Zadnji prvaki težkih kategorij pa so v IBF - Wladimir Klitschko (Ukraine), WBC - Vitaly Klitschko (Ukraine) in v verziji WBA - David Haye (England). Olimpijske igre. Na prvih olimpijskih igrah leta 1896 v Atenah so organizatorji boks zaradi grobosti izločili iz seznama športov. Boks je bil uvrščen na olimpijski program leta 1904 v Saint Louisu, kjer je tekmovalo samo moštvo iz ZDA, leta 1912 pa je bil izpuščen, ker je bil boks na Švedskem prepovedan. Boks se je za stalno vrnil v olimpijsko družino leta 1920. Od leta 1952 športniki ne boksajo več za tretje mesto, ampak sta oba poraženca pol-finala dobitnika bronaste medalje. Na olimpijskih igrah leta 1984 v L.A. so boksarji prvič preizkusili zaščitne čelade. 

Legende boksa

Jack Dempsey (prvi priznani svetovni prvak v težki kategoriji), Primo Carnera (2-metraš z nadčloveško močjo), Joe Louis (pas svetovnega prvaka je osvojil leta 1937 in ga obdržal na sebi kar 12 let), Rocky Marciano (edini boksar v vsej zgodovini, ki v vsej svoji profesionalni karier ni doživel niti enega poraza) Muhammad Ali (športnik zadnjega stoletja, trikratni svetovni prvak), Joe Frazier (njegovo borbo z Muhammedom Alijem leta 1971 so strokovnjaki proglasili za tekmo stoletja – oba sta na koncu pristala v bolnici), George Foreman (prvi naslov svetovnega prvaka je osvojil leta 1970, ko je nokautiral Frazierja), Mike Tyson (naslov svetovnega prvaka je osvojil v vseh boksarskih organizacijah). 
 

Muhammad Ali  vs  Joe Fraizer

Muhammad Ali  vs  Joe Fraizer

George Foreman

Joe Fraizer vs Muhammad Ali

Največje boksarske legende vseh časov

Evander Holyfield   vs Mike Tyson

Joe Fraizer vs Muhammad Ali

Šampijoni za vedno

Boksarske legende bivše Jugoslavije
Mate Parlov je bil v svoji karieri olimpijski zmagovalec, amaterski in kasneje profesionalni evropski in svetovni prvak v poltežki kategoriji. Po splošnem prepričanju je bil Mate Parlov najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov. Parlov je bil rojen 16. novembra 1948 v Imotskem. S 16 leti je pričel s treniranjem boksa v Bokserskom klubu "Pula", in samo tri leta  kasneje je že osvojil naslov boksarskega prvaka Jugoslavije v poltežki kategoriji. Od takrat naprej pa se je tudi začela njegova bleščeča karijera tega asa, ki so ga kasneje številni razglasili za najboljšega jugoslovanskega boksarja vseh časov. Prvi večjii uspeh na mednarodni sceni je zabeležil leta 1969, ko je v Bukarešti postal vicešampijon Evrope. Dve leti kasneje v Madridu osvojil zlato medaljo, l. 1973 v Beogradu pa ubranil naslov najboljšega Evropejca v poltežki kategoriji. Medtem je  na Olimpijskih igrah u Munchenu (1972) Parlov osvojil zlato medaljo v nepozabnem finalu proti Kubancu Karilja, v katerem sta oba borca letela na tla. Borba je bila prekinjena v drugi rundi ko se je Kubanec četrtič znašel na tleh po K.O.
Marijan Beneš je bil jugoslovanski boksar iz Banjaluke in je bil nedvomno eden najboljših jugoslovanskih boksarjev vseh časov. Po briljantni amaterski karijeri in osvojeni zlati medalji na Evropskem prvenstvu v boksu l. 1973. v Beogradu, je prestopil med profesionalce. Leta 1979 je v verziji Evropske Boksarske unije (EBU) v velter kategoriji osvojil naslov evropskega prvaka. Marijan Beneš se je dokončno umaknil iz sveta boksa l. 1983 zaradi težke poškodbe očesa. 

Mate Parlov

OI Munchen 1972:  Mate Parlov, zlata medalja

Marijan Beneš v črnih hlačkah

Slovenska zgodba o boksu
Boks je športna veščina, katere korenine segajo daleč nazaj v zgodovino človeštva. Že Homer je v svoji Iliadi opisoval boj s pestmi med Epiosom in Evrilom. Za nekatere je to plemenit šport, za druge navadno pretepanje. Boks je trenutno, vsaj v svetu, predvsem velik biznis, za velikim denarjem je peščica ljudi, za njimi pa ogromno uspešnih in neuspešnih boksarjev, ki udarce, zmage in predvsem poraze doživljajo sami in naravnost v obraz. Boks v Sloveniji nikoli ni zares dobil domovinske pravice, v prejšnji državi je bil, podobno kot nogomet, popularen in politično podpiran predvsem na jugu. Kljub temu pa ima tudi naša država svojo zgodbo o boksu:
Dejan Zavec velja za najboljšega slovenskega boksarja vseh časov. V kratki poklicni boksarski karieri je Dejan Zavec prišel na sam svetovni vrh v velterski kategoriji (do 66,7 kg). V šestindvajsetih dvobojih je osvojil več naslovov medcelinskega prvaka in naslov prvaka Evropske unije. Dejan Zavec, kot eden najvišje postavljenih izzivalcev je na povratnem dvoboju osvojil naslov evropskega in kasneje še naslov svetovnega prvaka. Zanj je značilno, da razbija negativne stereotipe o boksu. Dejan Zavec je ambasador fair playa in pozitivnih vrednot  boksa kot tradicionalne in plemenite borilne veščine. Med tekmeci in navijači je Dejan Zavec znan pod vzdevkom Mr. Simpatikus. 
 

Dejan Zavec, naš najboljši boksar vseh časov

Dejan Zavec o boksu: 
»Ne vem zakaj bi moral biti agresiven v boksu in nasploh v življenju - pravi Dejan Zavec. Če bi bilo to dvoje povezano, potem nek košarkar, ki je sicer miren, na tekmi niti teči ne bi mogel. Dejan Zavec med drugim tudi pravi, da nič drugače ni v boksu. Ne uživam v prizadevanju bolečine nasprotniku, niti v krvi, ne živim zato, da bi ga potolkel ali prizadel. Dejan Zavec o udarcih med tekmo pravi: "Udarjanje je pač del igre, doseganje točk. Zame je boks igra, kako prelisičiti nasprotnika, povezava inteligence in psihe."
bottom of page